De Europese aandelenbeurzen zijn dinsdag met forse verliezen geëindigd.
Een sterker dan verwachte daling van de industriële productie in Duitsland en sombere berichten van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zorgden voor een negatieve stemming op de beursvloeren. Beleggers waren verder in afwachting van de notulen van de meest recente vergadering van de Amerikaanse Fed, die woensdag bekend worden gemaakt
De AEX-index in Amsterdam sloot 1,4 procent lager op 406,51 punten. De MidKap daalde 1,5 procent tot 575,36 punten. De beurzen in Londen en Parijs verloren tot 1,3 procent. De DAX in Frankfurt zakte 1,8 procent.
Productie achteruit
De industriële productie in Duitsland ging in augustus met 4 procent omlaag op maandbasis, de sterkste krimp sinds januari 2009. Het cijfer leidde tot bezorgdheid over de groei van de grootste economie van Europa. Uit recente cijfers blijkt dat de Duitse economie in toenemende mate zucht onder de malaise in Europa, de voornaamste afzetmarkt. Ook de spanningen met Rusland zetten de Duitse economie onder druk.
Het IMF maakte bekend de groeiramingen voor de wereldeconomie te verlagen. Het fonds rekent nu voor dit jaar op een groei met maximaal 3,3 procent, terwijl eerder nog op een groei van bijna 4 procent werd gerekend. Verder gaf het IMF aan dat vanwege de grote politieke spanningen en de kwetsbare financiële markten de kans op nieuwe tegenvallers groot is.
Randstad grootste daler
Grootste daler in de AEX was uitzender Randstad met een verlies van 4,5 procent. Verzekeraar Delta Lloyd was de enige stijger met plusje van 0,1 procent.
Imtech klom 4,4 procent na publicatie van een handelsbericht. De technisch dienstverlener heeft een schikking getroffen met beleggersvereniging VEB en richt een fonds op om gedupeerde particuliere aandeelhouders deels te compenseren. Daarnaast stemden de aandeelhouders in met de uitgifte van 600 miljoen euro aan nieuwe aandelen.
Reuring in mijnbouw
In Londen stonden de mijnbouwers in de schijnwerpers. Rio Tinto won 0,8 procent. De mijnbouwgigant heeft in augustus een aanbod om te fuseren met branchegenoot Glencore (min 2,5 procent) afgewezen. Door de samensmelting zou het grootste mijnbouwbedrijf ter wereld ontstaan. Concurrent Anglo American steeg 2 procent en BHP Billiton daalde 0,5 procent in Londen.
De euro stond op 1,2628 dollar, tegen 1,2585 dollar bij sluiting van de Europese handel maandag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent goedkoper op 89,54 dollar. Brent zakte 1,1 procent tot 91,82 dollar.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl